flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Броварського міськрайонного суду Київської області надійшли матеріали кримінального провадження стосовно військовослужбовців ЗС РФ Краснощокова М.О. і Васильєва О.О., які обвинувачуються у відданні наказів щодо жорстокого поводження з цивільним населе

14 березня 2023, 10:46

   Як встановлено слідством, у період з 24 по 28 лютого 2022 року, перебуваючи на території України, Краснощоков М.О. видавав злочинні накази підпорядкованим військовослужбовцям з числа командирів, у т.ч.
Васильєву О.О., щодо жорстокого поводження з цивільним населенням та вчинення щодо них інших порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисними вбивствами.

   Так, 28 лютого 2022 року військовослужбовці ЗС РФ, у тому числі Краснощоков М.О. і Васильєв О.О., вибивши двері, увійшли до приміщення «Нової пошти» в с. Перемога Броварського району, де переховувалися цивільні особи, які самостійно зорганізувалися для підтримання життєдіяльності села. Усіх присутніх вивели на вулицю, де за вказівкою Васильєва О.О. та Краснощокова М.О., вимагаючи інформацію про військовослужбовців ЗСУ, Національної гвардії України, представників правоохоронних органів та територіальної оборони, почали наносити удари ногами, руками та прикладом від автоматичної зброї по тілу та голові двом цивільним, при цьому простреливши одному з них ступню ноги. 5 цивільних було затримано.

   У подальшому на виконання наказів Краснощокова М.О. й
Васильєва О.О. військовослужбовці ЗС РФ по одному заводили затриманих у підвальне приміщення «Нової пошти» та розстрілювали, після чого підвал підірвали.

   Підготовче судове засідання у кримінальному провадженні призначено на 11-00 год. 25 квітня 2023 року.